To najlepšie z prírody
Vápnik je základnou súčasťou kostí a zubov. Telo dospelého človeka obsahuje viac než 1 kg vápnika.
Čo všetko ovplyvňuje vápnik?
- zrážanie krvi
- činnosť srdca, svalov a nervov
- pomáha pri prestupe živín bunečnými membránami
- ovplyvňuje tvorbu hormónov a enzýmov, ktoré regulujú trávenie a metabolizmus
Kde sa vápnik nachádza?
Nájdete ho takmer vo všetkých potravinových zložkách. Jeho najvýznamnejším zdrojom je mlieko a mliečne výrobky. Bohaté na vápnik sú rastlinné zdroje ako mak, lieskovce, vlašské orechy či sója.
Pozor na správne kombinácie!
Vhodnou kombináciou potravín možno zlepšiť využiteľnosť vápnika. Neodporúča sa napríklad kombinovať potraviny s vysokým obsahom vápnika a tuku, či jedla s veľkým množstvom vlákniny a nápoje s vysokým obsahom fosforu. Nie vždy sa však dá stravou zabezpečiť dostatok vápnika, navyše s pribúdajúcim vekom klesá schopnosť využitia vápnika pre zníženú schopnosť tenkého čreva absorbovať ho.
Pokiaľ strava neobsahuje dostatok vápnika, je potrebné doplniť ho v inej forme. Ak si vápnik dáte spolu s vitamínom K2 a vitamínom D3, vápnik sa dostane presne tam, kde ho telo potrebuje a dokáže ho zužitkovať. Ideálna je trojkombináciou našich výživových doplnkov – prírodného vápnika OVOVITAL a vitamínov K2 a D3.